Het doel van muzieklessen is het behalen van diploma’s. Als muzikant volg je bij Musicamare een HaFaBra-opleiding (Harmonie Fanfare Brassband) en kun je achtereenvolgens een A-, B-, C- of D-diploma halen. Hiervoor moet je steeds een landelijk examen doen. Ieder examen bestaat uit twee onderdelen: de theorie en de praktijk. Nadat je het theorie-examen hebt gedaan (iedereen slaagt tot nu toe!) kun je een paar weken later het praktijk-examen doen.

Examentraining

Voorafgaand aan elk theorie-examen verzorgt een docent van Musicamare een examentraining, bestaande uit ongeveer 6 korte theorielessen en een oefenexamen. Als je deze training volgt regelen we alles wat nodig is: lessen, lesboek, inschrijving, begeleiding en vervoer naar het examen. Voor het praktijk-examen is geen extra examentraining nodig, dat gebeurt tijdens je muzieklessen. Ook daarvoor regelen wij de inschrijving e.d.

Exameninhoud

In het theorie-examen gaat het om herkenning van noten, notenbalken, muzikale termen en karakteraanduidingen, orkestbezettingen en de verschillen tussen orkestvormen, maatsoorten, etc. Dit gedeelte moet je eerst halen en daarna kun je door voor het praktijkgedeelte. In het praktijkgedeelte moet je laten horen wat je kunt: voordrachtstuk(ken), een duet, voor- en naspelen, improvisatie etc.

Regionale examenlocaties

De landelijke Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie (KNMO) neemt de muziek-examens af die in de regio door de regionale muziekbonden worden georganiseerd. Musicamare meldt haar examenkandidaten aan bij de Muziekbond Gelderland-Flevoland (MBGF). Meestal zijn er in het voor- en najaar examens ingepland waar je aan deel kunt nemen. De voor ons bekende examenlocaties zijn Otterlo, Duiven en Twello.